Zoveel keus in auto reinigers. Deze vormen de basis (gratis checklist)

Zoveel keus in auto reinigers. Deze vormen de basis (gratis checklist)

Zoveel keus in auto reinigers. Deze vormen de basis (gratis checklist) 1024 536 Motection

Reinigen

In Nederland rijden er vandaag de dag  ongeveer 8,5 miljoen auto’s rond (bron infoNu.nl) De meeste eigenaren willen hun auto van binnen en van buiten regelmatig schoonhouden. Het assortiment in auto cleaning is ook erg uitgebreid, daarom houden we in het in dit blog op een globale uitleg. Goede producten zoals hieronder genoemd komen in je basis assortiment dan ook zeker van pas. De gratis checklist hiervoor vindt je in onze inkoopgids.

Wat is vliegroest precies?

Roest op onderdeelVliegroest  is roest aan de oppervlakte van een object. Daarom wordt het ook wel oppervlakteroest genoemd. De oorzaak van vliegroest ligt niet in het aangetaste voorwerp, maar komt door externe deeltjes. Zodra deze deeltjes ergens op terecht komen laten ze een oranje-bruine waas achter en maken een het oppervlak ruw.

Omdat deze vormen van roest van buitenaf komen, kan vliegroest alleen ontstaan in de buurt van roestige objecten of machines. Door wind of regen komt vliegroest terecht op andere metalen. Ook op roestvaststaal kan dit terecht komen. RVS-bestek kan in de vaatwasser, door het rond pompen van water, bijvoorbeeld ‘besmet’ raken doordat er andere objecten bij geplaatst worden met roest.

Wanneer er wordt geremd, wordt er een flinterdun laagje van de remschijven en remblokken geschaafd, dit is remstof. Voor een groot deel bestaat remstof uit ijzerdeeltjes en deze gaan na enkele uren roesten. Op velgen komt dan ook vaak roest voor. De ijzerdeeltjes zijn erg hoekig van vorm met diverse scherpe punten. De deeltjes blijven dan ook makkelijk aan andere metalen haken. Bij het hardnekkig poetsen komen de deeltjes los waarbij de hoeken en scherpen randen krassen maken op het oppervlak. Hoe vaker er hardhandig gepoetst wordt, hoe meer de kleine krassen gaan opvallen. Een goede reiniger helpt de deeltjes los te maken zonder krassen achter te laten.

De werking van vliegroestverwijderaar

Vliegroestverwijderaar of fallout remover, heeft een hoog oplossend vermogen en een korte reactietijd. Het product zorgt ervoor dat ijzeroxide II omgezet wordt in ijzeroxide III. Door de omzetting verandert de structuur van het ijzerdeeltje en daardoor komt het deeltje los van het oppervlak. De los geweekte deeltjes worden opgevangen in het reinigingsproduct. Vervolgens kunnen de restanten makkelijk en veilig weggespoeld worden met water.

De geur van deze reiniger is niet erg aangenaam. Dat komt door de combinatie van verschillende actieve componenten, waar helaas niet veel aan te veranderen is. Er verschijnen paarse verkleuringen wanneer het product in aanraking komt met ijzerdeeltjes. Er is dus goed zichtbaar dat het product zijn werk doet. Dat wil echter niet zeggen dat hoe groter de verkleuring is , hoe beter de reiniger werkt. De mate van verkleuring verschilt per merk.

De vloeistof verwijdert roest en beschermt daarnaast tegen nieuwe corrosie. Het is toepasbaar op allerlei vervoersmiddelen, rvs en chromen onderdelen. Het product is vrij van siliconen en oplosmiddelen. Voor het verwijderen van vliegroest op velgen moet je er wel rekening mee houden dat de velgen onbeschadigd en gelakt zijn. Vliegroestverwijderaar is een product dat je niet wekelijks gebruikt, maar het is een zeer prettig product om erbij te hebben voor bijvoorbeeld het verkoop klaar maken van een occasion.

Wat doet een goede velgenreiniger?

Voor het vaker schoonmaken van velgen , is er velgenreiniger. Zoals al eerder aangegeven, vangen velgen losgekomen ijzerdeeltjes van de remschijven en remblokken op. Natuurlijk komen velgen met nog veel meer viezigheid in aanraking. Je wilt de velgen zo effectief mogelijk schoon maken, maar ook het materiaal beschermen. Daarom bevatten goede velgenreinigers een ontvetter die de velgen niet aantast. De vieze deeltjes worden losgeweekt zodat je ze daarna gemakkelijk los kunt borstelen. De deeltjes zijn dan opgenomen door het product en kunnen eenvoudig met water worden weggespoeld.

Er zijn verschillende velgenreinigers beschikbaar. Zo zijn er reinigers die geschikt zijn voor chroom en voor gepolijst aluminium. Op elke reiniger staat aangegeven voor welke materialen het product geschikt is. Vaak zit er een bepaalde inwerkperiode aan gekoppeld. Deze moet je niet overschrijden, anders kan het product indrogen en strepen achterlaten. Voor een extra schoon en mooi resultaat kun je nog een beschermende wax aan brengen op de velgen of ze alleen droog maken en oppoetsen.

Remreiniger, hoe te gebruiken?

Een remreiniger is een zeer krachtige, diepe reiniger en ontvetter. Het verwijdert snel vuil, olie, vet en remvloeistof van veel onderdelen. Een remreiniger gaat slijtage door oververhitting van je remmen tegen en bevordert de remprestaties. Ook zorgt de reiniger ervoor dat de remblokken niet gaan piepen. Het is bedoeld voor de reiniging van remonderdelen, maar je kunt er nog veel meer mee. Diverse auto onderdelen, zoals koppelingsdelen, kunnen ermee gereinigd worden. Pas wel op met plastic en rubber onderdelen, want die zijn niet bestand tegen deze vloeistof. De krachtige ontvetter kan de weekmakers uit kunststof deels oplossen of laten verkleuren. Gebruik daarom een niet pluizende doek om de remreiniger te verdelen. Zo voorkom je dat bijvoorbeeld de remklauwen in aanraking komen met het product.

Voor het ontvetten en schoonmaken van een fietsketting kun je de reiniger ook gebruiken. Zelfs olie- en vetvlekken op een garagevloer kunnen aangepakt worden met de remreiniger. Vanwege de snelle droging en mate van vocht verdringen zijn er genoeg mogelijkheden om de ontvetter in te zetten. Deze reiniger is goedkoper dan een velgenreiniger en heeft ook een ontvettende werking. Toch is het beter om voor je velgen een speciale velgenreiniger te gebruiken. Een remreiniger kan je velgen teveel uitdrogen, daardoor kunnen bijvoorbeeld gelakte velgen uiteindelijk scheuren krijgen in de lak en dat wil je niet.

Autoshampoo, welke heb ik nodig?

De buitenkant van de auto schoonmaken en onderhouden is een veel besproken onderwerp onder autobezitters. Iedereen heeft zijn eigen routines en favoriete producten. Niet iedereen zet zijn of haar auto elke week van top tot teen in de wax. Ook voor degene die maar één keer per half jaar of zelfs nog minder de auto wassen, zijn er goede producten. Deze shampoos zijn bedoeld om het ergste vuil te verwijderen zonder de lak aan te tasten. Dit is een gewone autoshampoo en kan dagelijks, wekelijks of maandelijks gebruikt worden. Dit is een minimale cleaning.

Voor de uitgebreide poetser zijn er diverse shampoos die een toevoeging hebben. Zo zijn er diverse 2 in 1 autoshampoos die zorgen voor een goede reiniging en beschermende polish. Deze shampoos werken het best op een licht vervuilde auto. Ben je op zoek naar nog meer mogelijkheden voor na het wassen, dan zijn er ontzettend veel mogelijkheden. Deze finishers bestaan onder andere uit kleien, polijsten, waxen verzegelen. Ook voor alle andere delen van de auto, zoals de banden en uitlaat zijn er reinigende en beschermende producten.

Auto interieur reinigen (5 basis producten)

Een gloednieuwe auto brengt ook een spik en span interieur met zich mee. Dat willen de meeste mensen natuurlijk zo lang mogelijk behouden. Om daarbij te helpen zijn er talloze producten die ervoor zorgen dat het interieur altijd schoon en fris is. Deze reinigers zijn er op gericht om makkelijk schoon te maken en hebben anti-statische eigenschappen en een prettige geur. Het aanbod in interieurreinigers is enorm, dus welke producten horen nu eigenlijk  in de basis?
Interieurclean

 • Een glasreiniger, voor een streeploos resultaat op de ramen
 • Een cockpitspray voor het dasboard en andere kunststof onderdelen zorgt voor een hernieuwde glans. Let er hierbij wel op dat de spray op waterbasis is in plaats van op siliconen. Siliconen laten namelijk een olielaag achter en dat trekt stof aan. Ook kan het dashboard na verloop van tijd erdoor verkleuren
 • Een leer cleaner of een foam/spray voor stoffen bekleding.
 • Een geur product. Om vieze luchtjes te verwijderen en/of een frisse geur toe te voegen
 • Een stofzuiger en microvezeldoek.

Er zijn dus ontzettend veel producten voorhanden om een auto of ander vervoersmiddel te reinigen. Zorg dat je de basis in je assortiment hebt. Hiermee kun je de meeste klanten voorzien.

Wil je de gratis checklist omtrent automotive reinigingsmiddelen ontvangen? Download dan de e-book (via blekochemie.nl). Inclusief alle handige en volledige informatie over automotive vloeistoffen.

PearlPaint Group

Professioneel advies

Heeft u een vraag over één van onze producten? Stuur een e-mail naar ons of bel de Motection infolijn: +31 (0)320 28 53 53. Onze experts helpen u graag verder.

PearlPaint Group

PearlPaint Group ontwikkelt, produceert en levert vloei- en kneedbare merkproducten voor herstellen, beschermen, onderhouden en reinigen. Alle producten zijn ontwikkeld voor specifieke toepassingen in de woon- en werkomgeving, de bouw en de industrie.

Wij werken met een ambitieus en gedreven team aan onze kwaliteitsmerken waaronder Avis Professional®, BICCS®, Bleko®, Bolivia Professional®, De Parel®, Motection®, Rolith Professional®, Trae Lyx® en Verfijn®.

Onderdeel van PearlPaint Group

PearlPaint Group ontwikkelt, produceert en levert vloei- en kneedbare merkproducten voor herstellen, beschermen, onderhouden en reinigen. Alle producten zijn ontwikkeld voor specifieke toepassingen in de woon- en werkomgeving, de bouw en de industrie.

Herstellen

Voor een egaal en strak resultaat van te schilderen oppervlakken is herstel van gaten, beschadigingen, schroefgaatjes en andere oneffenheden van cruciaal belang. PearlPaint Group biedt producten voor de volgende herstelwerkzaamheden:

 • Repareren
 • Vullen
 • Plamuren
 • Egaliseren

Een verf- of laklaag moet goed en blijvend hechten aan de ondergrond. Voor een effectieve reiniging en voorbehandeling van de ondergrond en het oplossen van problemen door bijvoorbeeld vocht, vlekken of roestvorming heeft PearlPaint Group een passend product.

 • Isoleren
 • Reinigen
 • Ontvetten
 • Camoufleren
 • Verdunnen
 • Stabiliseren
 • Ontroesten
 • Gronden

Voorbehandelen

Afwerken

Wil jij je project mooi en duurzaam afwerken? PearlPaint Group biedt producten voor de volgende werkzaamheden:

 • Lakken
 • Beitsen
 • Oliën
 • Waxen
 • Impregneren

Onderhoud en reiniging zijn noodzakelijk voor het in goede staat houden van behandelde oppervlakken en het blijvend en goed functioneren van systemen en gereedschappen. PearlPaint Group biedt producten voor de volgende werkzaamheden:

 • Ontkalken
 • Ontstoppen
 • Koelen
 • Smeren
 • Reinigen

Onderhouden & Reinigen

Herstellen

Voor een egaal en strak resultaat van te schilderen oppervlakten is herstel van gaten, beschadigingen, schroefgaatjes en andere oneffenheden van cruciaal belang. PearlPaint Group biedt producten voor de volgende herstelwerkzaamheden:

 • Repareren
 • Vullen
 • Plamuren
 • Egaliseren

Voorbehandelen

Een verf- of laklaag moet goed en blijvend hechten aan de ondergrond. Voor een effectieve reiniging en voorbehandeling van de ondergrond en het oplossen van problemen door bijvoorbeeld vocht, vlekken of roestvorming heeft PearlPaint Group een passend product.

 • Isoleren
 • Reinigen
 • Ontvetten
 • Camoufleren
 • Verdunnen
 • Stabiliseren
 • Ontroesten
 • Gronden

Afwerken

Wil jij je project mooi en duurzaam afwerken? PearlPaint Group biedt producten voor de volgende werkzaamheden:

 • Lakken
 • Beitsen
 • Oliën
 • Waxen
 • Impregneren

Onderhouden & Reinigen

Onderhoud en reiniging zijn noodzakelijk voor het in goede staat houden van behandelde oppervlakken en het blijvend en goed functioneren van systemen en gereedschappen. PearlPaint Group biedt producten voor de volgende werkzaamheden:

 • Ontkalken
 • Ontstoppen
 • Koelen
 • Smeren
 • Reinigen